De SP is hard nodig


Laurens Ivens: ‘Gemengd, gekleurd en zo eigenwijs als maar kan, dát is de spirit van Amsterdam’

Een eigenzinnige stad waar rijk en arm naast elkaar wonen en met elkaar naar school gaan. Waar jonge en oude buurtbewoners naar elkaar omkijken. Waar het niet uitmaakt wie je ouders zijn, welke kleur je hebt en wat voor kleren je draagt. Een creatieve stad waar iedereen eersteklas Amsterdammer is, of je nu binnen of buiten de ring of boven het IJ woont. Een stad waar wordt gewerkt, gezorgd en gelachen. Een stad waar je de ruimte hebt en waar je met elkaar in gesprek bent: dát is het Amsterdam waarvoor de SP als enige linkse partij in het stadsbestuur zit.

Laurens Ivens: En voor dát t vechten we als leeuwen. Neem nou betaalbare woningen. Voorgaande stadsbesturen wilden liever dat Amsterdammers hun huis kochten dan huurden. Daardoor slonk de sociale huurvooraad in superrap tempo. Rechts beleid uit Den Haag doet daar telkens een flinke schep bovenop. Daardoor zijn de koopwoningen ook nog eens onbetaalbaar geworden. Maar Amsterdammers moeten fatsoenlijk kunnen huren of kopen. De huurafbraak heeft de SP in drie jaar tijd met succes een halt toegeroepen en ten dele gekeerd. Van de 50.000 nieuwbouwhuizen blijft 80% sociaal of middenhuur. Zo blijft onze stad gemengd, gekleurd en eigenwijs als maar kan.

De SP heeft veel meer voor elkaar gebokst. We legden multinational Airbnb en de illegale vakantieverhuur aan banden. We schrapten projecten waar mensen verplicht onder het minimumloon moeten werken. We hielden de invoering van de verplichte tegenprestatie tegen, zodat geen Amsterdammer in de bijstand wordt gekort als zij geen onzinklusjes wil doen. We richtten een Werkbrigade op die mensen een baan biedt én de stad schoon, netjes en veilig houdt. We zetten ons in voor extra aandacht op scholen in achterstandswijken en regelden gratis laptops voor scholieren. We begonnen een proef voor gratis ov voor mantelzorgers met weinig geld. We pakten de jeugdwerkloosheid flink aan: de meeste jonge Amsterdammers zijn weer aan het werk en hoopvol over hun toekomst.

We zijn er nog lang niet. De SP is hard nodig. Amsterdam staat steeds meer onder druk van het grote geld. We willen opkomen voor mensen die een vast inkomen nodig hebben. We willen luisteren naar mensen die zich druk maken om de zorg, de drukte en het klimaat. Ik nodig je uit om met de SP in gesprek te gaan over onderwerpen die je aan het hart gaan. Denk samen met ons na over hoe we Amsterdam sociaal en rechtvaardig houden. Een handjevol actieve Amsterdammers kan veel bereiken, zoals blijkt uit de gesprekken die wij voerden voor deze krant. Maar een heleboel actieve Amsterdammers: die vormen samen een onbevreesde beweging voor onze fantastische stad.