OVER ONS

Sinds 2014 knokken acht SP’ers in de Stopera voor een sociaal en betaalbaar Amsterdam waar iedereen kan meedoen. Dat zijn twee SP-wethouders in het college en zes SP-raadsleden in de gemeenteraad. Hieronder lees je meer over hun werkzaamheden, ideeën en acties. Maar de SP is niet alleen actief in het college en in de gemeenteraad. Bovenal is de SP een partij van de straat. Wij zijn in alle stadsdelen te vinden en staan zij aan zij met bewoners en burgeractivisten. Alle Amsterdammers die iets voor elkaar willen krijgen ondersteunen wij met raad en daad. Wil je meer weten over SP Amsterdam? Wil jij ook met SP Amsterdam in gesprek? Of wil je met ons meedoen en meestrijden voor een sociaal en leefbaar Amsterdam? Kijk HIER voor meer info en contactgegevens.

SP-wethouder en lijsttrekker Laurens Ivens
Bouwen, Wonen en Wijkaanpak
Laurens Ivens is verantwoordelijk voor Bouwen, Wonen en Wijkaanpak. (En daarnaast Dierenwelzijn, wat hij als overtuigd vegetariër een eervolle verantwoordelijkheid vindt.) Een Amsterdamse wethouder volkshuisvesting heeft het nooit gemakkelijk, maar de socialist Laurens Ivens staat wel voor héél grote uitdagingen. Nog nooit was het zó druk in Amsterdam. Nog nooit was het landelijk beleid uit Den Haag zó nadelig voor Amsterdamse huurders en bewoners met een klein tot modaal inkomen. In het nieuwe college na de gemeenteraadsverkiezingen wil de SP verder gaan. Zodat wonen in Mokum bereikbaar en prettig blijft voor elke Amsterdammer: alleenstaanden, gezinnen, jongeren en ouderen, binnen én buiten de A10. Een grote mijlpaal die Laurens Ivens heeft bereikt: het Amsterdams bouwrecord met een groot sociaal huuraanbod. Tot 2025 komen er in Amsterdam 20.000 sociale huurwoningen bij en 20.000 huizen voor mensen met een middeninkomen. Dat betekent dat de gemeente bij 80% van alle 50.000 huizen die gebouwd gaan worden regels instelt om de huizen betaalbaar te houden. SP-wethouder Laurens Ivens: ‘Dit is een forse breuk met het verleden want voorheen stelde de gemeente voor slechts 30% van de nieuwbouw maximale huurprijzen in. Door dat nu voor 80% van de huizen te doen kiezen wij radicaal voor het aanpakken van het falen van de markt.’ Klik HIER voor meer informatie over de bouwexplosie.

SP-wethouder Arjan Vliegenthart
Werk, Inkomen en Participatie
Arjan Vliegenthart is wethouder voor de SP in Amsterdam. Hij is verantwoordelijk voor werk, inkomen, participatie en armoedebeleid. Sinds zijn aanstelling trekt Amsterdam jaarlijks 20 miljoen euro extra uit voor armoedebestrijding. Vliegenthart heeft als ‘activistische rode wethouder’ veel bereikt op het gebied van werk en inkomen, mede door voortdurend in gesprek te gaan met staatssecretaris Jetta Klijnsma. Wat heeft de Vliegenthart bereikt? Meer Amsterdammers gaan van de bijstand naar een baan, de werkloosheid onder jongeren is sterk gedaald, mensen met schulden worden beter geholpen en er is een programma gestart dat vijftigplussers sneller aan een baan moet helpen. In 2016 werd Amsterdam daarom uitgeroepen tot tweede sociaalste gemeente van Nederland. Klik HIER voor meer successen van de SP.

SP-gemeenteraadslid Nelly Duijndam
Woordvoerder Zorg, Diversiteit, Cultuur, Water en Sport
Nelly Duijndam is ondernemer en daarnaast gemeenteraadslid voor de SP. Ze werkte lange tijd als binnenvaartschipper. In de jaren 70 startte zij met een aantal vrouwen het schipsterscollectief ‘De Mooie Trui’. Daar werden vrouwen opgeleid voor de binnenvaart en vervoerden ze vracht in Nederland, België en Frankrijk. Ook startte ze Vaarschool Grietje in Amsterdam voor de pleziervaart. Als woordvoerder zorg in de gemeenteraad wil zij dat alle Amsterdammers toegang hebben tot goede zorg. ‘Aan het verplicht eigen risico kan de gemeente helaas weinig doen, dat moeten we regelen op het Binnenhof. Maar wél kunnen we in Amsterdam zorgen dat er goede voorzieningen zijn voor mensen die langer thuis wonen en extra hulp nodig hebben. Daarvoor moet ook hier de markt uit de zorg worden gesloopt, te beginnen met de Hulp bij het huishouden.’

SP-gemeenteraadslid Erik Flentge
Woordvoerder Wonen en Onderwijs
Erik Flentge is fractiemedewerker voor de SP in Den Haag en gemeenteraadslid voor de SP in Amsterdam. Hij is woordvoerder wonen en onderwijs. Hij strijdt vooral voor het behoud van betaalbare woningen en sociale huur in Amsterdam. Dat betekent dus ook gezonde woningen, dus opende hij begin 2017 het Meldpunt Schimmelwoningen om grof achterstallig onderhoud in corporatiewoningen aan te pakken. Er kwamen meer dan 200 schimmelmeldingen uit met name Nieuw-West en Zuidoost. Daar maakt de SP nu werk van. Ook staat hij Zuidoosters bij in hun protestacties tegen de onmenselijke overlast van de bouwput aan de A9. Als woordvoerder onderwijs wist hij 1,8 miljoen euro extra los te peuteren voor scholen in achterstandswijken. Daarnaast probeert hij ervoor te zorgen dat de vrijwillige ouderbijdrage wordt aangepakt. SP onderzoek wijst uit dat de vrijwillige ouderbijdrage in Amsterdam gemiddeld erg hoog is en niet voor alle ouders is op te brengen. De SP vindt dat scholen slechts een kleine vrijwillige ouderbijdrage mogen vragen en dat kinderen nooit mogen worden buitengesloten van schoolreisjes als hun ouders de bijdrage niet betalen. SP-wethouder Arjan Vliegenthart heeft hiervoor samen met de wethouder onderwijs een stadsbreed Noodfonds Schoolreisjes opgericht.

SP-gemeenteraadslid Helmie Bijleveld
Woordvoerder Werk en Inkomen
Helmie Bijleveld is projectleider Digitaal Werken bij gemeente Amstelveen en gemeenteraadslid voor de SP. Ze is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie en was mede eigenaar van Half Twee, een ontwerpbureau voor bijzondere grafische vormgeving. Ze is al jaren actief bij de SP. In de periode van 2006 tot 2010 was ze deelraadslid namens de SP in het voormalige stadsdeel Zeeburg. Daar voerde zij binnen en buiten de deelraad actie tegen de marktwerking in het welzijnswerk. Ook organiseerde zij onder meer mee aan een actie tegen achterstallig onderhoud van de woningen aan de Zeeburgerdijk. Vanaf maart 2017 zit ze in de gemeenteraad als woordvoerder Werk en Inkomen.

SP-gemeenteraadslid Remine Alberts
Woordvoerder Infrastructuur en Duurzaamheid
Remine Alberts is gemeenteraadslid voor de SP in Amsterdam en tevens lid van de Provinciale Staten Noord-Holland. Ze houdt zich bezig met groenbeheer, infrastructuur, natuur, landbouw en milieu. Als kind ging Remine Alberts, geboren en getogen Amsterdammer, wandelen bij Wandelsportvereniging Pontania in de Wagenaarstraat. De ene week liepen de kinderen tien kilometer door Amsterdam en de andere week wandelden ze ‘buiten’, bijvoorbeeld een route in de omgeving van Hilversum of Amersfoort. Op de terugweg mochten ze dan altijd naar de speeltuin. De vroege ervaring met natuurwandelingen heeft haar een levenslange liefde voor groen gegeven, net als de volkstuin van haar ouders aan de Oosterringdijk in Amsterdam-Oost, waar nu het Science Park is.

SP-gemeenteraadslid en SP-fractievoorzitter Daniël Peters
Woordvoerder Algemene Zaken en Financiën
Daniël Peters is leraar Nederlands op het Damstede Lyceum in Noord. Daarnaast is hij gemeenteraadslid en fractievoorzitter van de SP in Amsterdam. Hij is jarenlang actief geweest in de toenmalige stadsdeelraad in Noord en stond daarmee aan de frontlinie voor het behoud van de Van der Pek-buurt. Voor de SP is hij fractievoorzitter in de gemeenteraad. Tegen de Amsterdammers zegt hij: ‘Onze stad is mooi, misschien wel de mooiste in de wereld. Het leven hier kan ontzettend goed zijn. Realiseer je dat iedere dag, neem het niet voor lief, maar pak je verantwoordelijkheid: help je buren, ruim je rommel op, praat mee, neem deel aan die samenleving, groet eens een vreemde op straat en denk dan: wow, dit is mijn stad, dit is ónze stad, Amsterdam.’ Lees HIER zijn pleidooi voor mensen boven markt

SP-gemeenteraadslid Tiers Bakker
Woordvoerder Economie en Ruimtelijke Ordening
Tiers Bakker werkt voor opinieblad De Groene Amsterdammer en is daarnaast gemeenteraadslid voor de SP. Samen met Robin Bouwer richtte hij in 2005 een onafhankelijk onderzoeksgroep op. Doel: samen met wetenschappers, journalisten, filosofen en kunstenaars een kritische analyse van het neoliberale maatschappijmodel te ontwikkelen. Inmiddels hebben ze zich gespecialiseerd in een systeemkritiek van het neoliberalisme en dragen mogelijkheden voor verandering aan. In zijn vrije tijd treedt hij regelmatig op met zijn band Les biftecs op verschillende festivals en Amsterdamse podia.