Zuidoost bruist van activisme

SP-raadslid Erik Flentge in gesprek met buurtactivisten in Zuidoost

Buurtactivisten in Holendrecht strijden voor gelijkheid op alle fronten. Ze komen op voor alleenstaande moeders, werkloze jongeren, scholieren en weerloze statushouders. Ze vechten voor huurhuizen zonder schimmel. Ze zoeken extra hulp voor mensen met weinig geld en weinig zorg. Activisme bruist in Zuidoost. De SP vindt dit geweldig. Want volgens de SP zijn buurtactivisten het échte motorblok van de samenleving.

‘Met slachtofferschap komt niemand een steek verder’
Leila Azzam, buurtactiviste in Holendrecht

Rasechte Amsterdammers, dat zijn ze. ‘We praten plat, we praten veel en we zouden nooit ergens anders willen wonen.’ Daarom vinden ze het raar dat ze nog steeds worden aangesproken op hun migrantenafkomst. Maureen Hubbard, buurtactiviste in Holendrecht, vindt dat niet meer van deze tijd. Ze vertelt: ‘Persoonlijk heb ik geen last van discriminatie. Maar ik weet dat veel buurtbewoners daar wél problemen mee hebben, bijvoorbeeld als ze solliciteren. We leven in een stad met 181 nationaliteiten. De meerderheid van de Amsterdammers is import. Zo is het gewoon. Wat zouden we dan nog onderscheid maken tussen kleur en cultuur? Kijk naar het onderscheid tussen arm en rijk, tussen hoog- en laagopgeleid. Daar ligt onze strijd!’

Buurtactiviste Leila Azzam valt haar bij. ‘Politici als Geert Wilders maken ons wijs dat het uitmaakt welke kleur of welke religie je hebt. Hij is een valse profeet die mensen in hokjes stopt. Zijn harde woorden doen pijn. Serieus, hé: discriminerende tweets doen pijn, dat moet je niet onderschatten. Met als resultaat dat de mensen zich terugtrekken in hun eigen groep. Soms lijkt alsof iedereen zich slachtoffer voelt. Maar daarmee komt niemand een steek verder. Dat moet echt anders. People unite! Kijk bijvoorbeeld naar Maureen en mij. Ik ben moslim, Maureen is christen. Daar kunnen we avonden lang over discussiëren, maar wees eerlijk: is dat nou écht belangrijk? We zijn allebei moeder, we zijn allebei Amsterdammer, we willen allebei dat onze kinderen naar een goede school gaan, dat ze later een goede baan vinden en dat ze in een goed huis kunnen wonen zodat hún kinderen het ook goed hebben.’

SP-raadslid Erik Flentge: ‘De power van deze vrouwen geeft zo veel energie. Deze moeders uit Zuidoost loop je niet eventjes voorbij.’ Erik Flentge leerde de buurtactivistes van Holendrecht kennen tijdens een actie tegen schimmelwoningen. In veel huurwoningen zagen de muren zwart van de schimmel en hadden kinderen last van ademhalingsproblemen. Maureen Hubbard en Leila Azzam zochten contact met de SP. Denice Huyck sloot zich aan bij de acties. Samen kregen zij woningbouwcorporatie Stadgenoot zo ver dat die nu voor ruim 15 miljoen euro investeert in achterstallig onderhoud bij duizenden huurwoningen in Zuidoost. Erik Flentge: ‘Deze vrouwen eisen hun recht en sleuren desnoods andere moeders hun huis uit om te vechten voor betere omstandigheden. Dit is het soort activisme waar de SP heel blij van wordt. Ons maatschappelijk socialisme gaat er namelijk om dat de macht bij de mensen ligt, niet bij de regering, niet bij de gemeente en zeker niet bij de bedrijven. ’

‘Goede huizen, goede scholen en goede banen: dáár gaat het om’
SP-raadslid Erik Flentge, woordvoerder Wonen en Onderwijs

Als gemeenteraadslid voor de SP is Erik Flentge geen ‘pluche-klever’. Hij is liever op straat aan het actievoeren. Je vindt hem regelmatig in Zuidoost en ook in Nieuw-West. Erik Flentge: ‘Deze stadsdelen voelen zich aan de zijlijn gezet en aan hun lot overgelaten. Terwijl dit nu juist jonge en dynamische buurten zijn, met veel activistische en betrokken bewoners die écht iets voor hun buurt betekenen. Precies deze Zuidoosters en Nieuw-Westers lopen vaak stuk op een logge overheid en het rechtse beleid uit Den Haag. Dat kunnen we maar op één fundamentele manier aanpakken: door samen te strijden voor een volwaardige plek onder de zon voor iedereen. Goede banen, goede scholen, goede huizen, goede zorg: daar begint alles mee. Een keiharde strijd voor economische gelijkheid levert meer op dan maar blijven doorpraten over zaken die je toch niet kunt veranderen, zoals kleur, sekse, leeftijd of identiteit.’

 

’Discriminatie doet pijn, serieus. Daarmee moet het maar eens afgelopen zijn. Wij zijn toch allemaal Amsterdammers? Nou dan!’ Buurtactivistes Leila Azzam (links), Denice Huyck (midden) en Maureen Hubbard (rechts).

Erik Flentge is fractiemedewerker voor de SP in Den Haag en gemeenteraadslid voor de SP in Amsterdam. Hij is woordvoerder wonen en onderwijs. Hij strijdt vooral voor het behoud van betaalbare woningen en sociale huur in Amsterdam. Dat betekent dus ook gezonde woningen, dus opende hij begin 2017 het Meldpunt Schimmelwoningen om grof achterstallig onderhoud in corporatiewoningen aan te pakken. Er kwamen meer dan 200 schimmelmeldingen uit met name Nieuw-West en Zuidoost. Daar maakt de SP nu werk van. Ook staat hij Zuidoosters bij in hun protestacties tegen de onmenselijke overlast van de bouwput aan de A9. Als woordvoerder onderwijs wist hij 1,8 miljoen euro extra los te peuteren voor scholen in achterstandswijken. Daarnaast probeert hij ervoor te zorgen dat de vrijwillige ouderbijdrage wordt aangepakt. SP onderzoek wijst uit dat de vrijwillige ouderbijdrage in Amsterdam gemiddeld erg hoog is en niet voor alle ouders is op te brengen. De SP vindt dat scholen slechts een kleine vrijwillige ouderbijdrage mogen vragen en dat kinderen nooit mogen worden buitengesloten van schoolreisjes als hun ouders de bijdrage niet betalen. SP-wethouder Arjan Vliegenthart heeft hiervoor samen met de wethouder onderwijs een stadsbreed Noodfonds Schoolreisjes opgericht.

Maureen Hubbard, Leila Azzam en Denice Huyck hebben zich inmiddels aangesloten bij de SP. Ze zijn bijna dagelijks te vinden in buurthuis Holendrecht, al dan niet met hun kinderen. Wie met hen in contact wil komen kan mailen naar Maureen Hubbard: amsterdamzuidoost@sp.nl.

Bovenstaand fragment komt uit de documentaire Straatvechters op het pluche.

—————————

BUURTACTIES IN ZUIDOOST

Behoud metro 53 – Actievoerders willen dat metrolijn 53 vanaf Gaasperplas een rechtstreekse verbinding houdt met Amsterdam Centraal, zonder dat reizigers halverwege moeten overstappen. Wil jij Metro 53 behouden? Kijk HIER voor meer informatie.
Overlast bouwput A9 – Buurtbewoners bij de A9 hebben veel overlast, zelfs schade en gezondheidsklachten, vanwege de werkzaamheden aan de A9. De SP staat de actievoerders bij in woord en daad. Kijk HIER voor meer informatie.
Schimmelwoningen en achterstallig onderhoud – In en rondom de Vianenstraat verzamelen buurtactivisten en de SP informatie over slecht onderhouden schimmelwoningen. Met deze gegevens kunnen de corporaties Rochdale en Stadgenoot worden aangespoord om onderhoud uit te voeren. Woon jij in Zuidoost en heb jij last van schimmel in je huurwoning? Meld dit via amsterdam.sp.nl/schimmelwoning.
SP HULPDIENST in Zuidoost. Elke woensdag biedt de SP Hulpdienst gratis ondersteuning aan mensen met (te) weinig geld. Wil jij weten op welke voorzieningen jij recht hebt? Heb je hulp nodig bij het aanvragen van extra geld? De SP Hulpdienst houdt elke woensdag van 10-12 uur spreekuur in buurthuis Holendrecht. Kijk HIER op de website van SP Amsterdam voor meer informatie. Je kunt ook bellen voor een afspraak: (06) 360 51 256.