Toerist eruit huurder erin

SP-wethouder Laurens Ivens in gesprek met Gert-Jan Bakker, consulent Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag

De afgelopen jaren heeft de SP, onder aanvoering van SP-wethouder Laurens Ivens, veel bereikt voor sociale huurders en bewoners met een bescheiden tot modale beurs. Nu wil de SP doorpakken. Hard ingrijpen zodat huisjesmelkers, vastgoedmagnaten en Airbnb niet langer de prijzen opjagen, de buurten verpesten en gewone Amsterdammers de stad uit jagen.

Amsterdam is de mooiste stad om te wonen. Maar ook één van de moeilijkste steden om een huis te bemachtigen. Hoe blijft Amsterdam betaalbaar en leefbaar? Alleen door snelle regulering van het overspannen woningsegment en harde maatregelen tegen huisjesmelkers, vastgoedmagnaten en vakantieverhuur via Airbnb. De eerste stappen zijn gezet. De SP is begonnen met het keren van de mammoettanker die ‘de markt’ heet. SP-wethouder Laurens Ivens heeft in drie jaar tijd een paar mooie mijlpalen bereikt, van bouwrecords tot huurverlagingen tot het op peil houden van het aantal sociale huurwoningen tot een baanbrekende deal met Airbnb.

Is dat genoeg? ‘Nee.’ Laurens Ivens is er heel eerlijk over. ‘De verkoop van sociale huurwoningen moet stoppen en de gemeente moet ook ingrijpen in de koopmarkt want de koopprijzen zijn zo buitenissig en belachelijk hoog dat dit niet alleen de Amsterdammers benadeelt, maar ook de economie schaadt en de stad kwetsbaar maakt voor vastgoedmaffia, criminele witwassers, expats die na een paar jaar weer vertrekken, feestende wafeltoeristen en slechte verhuurders die de boel oplichten. ’

‘Totale gekte op de woningmarkt: Amsterdammers pikken het niet meer’
Laurens Ivens, SP-wethouder voor Bouwen en Wonen

‘In zo’n gespannen woonsector krijg je situaties dat huurders te veel betalen voor een slecht onderhouden woning terwijl de particuliere verhuurders met minimale inzet een maximaal rendement willen verdienen,’ vertelt Gert-Jan Bakker, die al jaren werkt als consulent bij het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag. ‘En de positie van Amsterdamse huurders is nog eens extra verslechterd omdat verhuurders door het beleid van kabinet Rutte II met tijdelijke huurcontracten mag werken. Sommige mensen worden na twee jaar op straat gezet omdat de verhuurder zo weer méér huur kan vragen.’

‘Amsterdam is jong en dynamisch, een ideale stad voor huurders’
Gert-Jan Bakker, consulent Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag bij Wooninfo.nl

Het slechtste is om niks te doen, vindt Gert-Jan Bakker. Want dan wint de huisjesmelker. Laurens Ivens vult aan: ‘Het mooie van Amsterdammers is dat zij daar dus geen genoegen mee nemen. Het is begrijpelijk dat een huurder met een tijdelijk contract huivert om in verweer te gaan. Maar als zij een zaak wint, én dan in haar huis kan blijven, én rechtmatig een lagere huur krijgt met terugwerkende kracht, dan zijn alle buren daarmee geholpen. Want die kunnen dan met vrijwel verzekerd succes huurverlaging aanvragen via Stichting !WOON. Mensen als Gert-Jan Bakker spannen zich daar onvermoeibaar voor in. Zo blijven de mensen het winnen van de markt.’

Rondom de Utrechtse straat en bij de Amstel woedt een hevige strijd tussen bewoners, huisjesmelkers en illegale Airbnb-hotels.

Gert-Jan Bakker is meer dan tien jaar consulent bij het Meldpunt Ongewenst Verhuurverdrag. Als geen ander kent hij de misstanden en het onrecht waar Amsterdamse huurders soms mee te maken hebben. De grote woningschaarste in Amsterdam geeft kwaadwillende verhuurders nu eenmaal gelegenheid om de hoofdprijs te vragen voor elke slecht onderhouden kamer driehoog-achter, inclusief tijdelijk huurcontract met zwijgverplichting. Het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag (voorheen verbonden aan het Wijksteunpunt Wonen, dat sinds kort is veranderd in Stichting !WOON) staat aan de kant van de huurders en helpt hen wanneer verhuurders wet- en regelgeving ontduiken, zich niet netjes gedragen, te veel huur vragen of huurders onder druk zetten. Medewerkers van het meldpunt ondersteunen zowel individuele huurders als bewonersgroepen die samen de strijd aangaan. Meer informatie vind je HIER.

Laurens Ivens is wethouder voor de SP in Amsterdam. Hij is verantwoordelijk voor Bouwen, Wonen en Wijkaanpak. (En daarnaast Dierenwelzijn, wat hij als overtuigd vegetariër een eervolle verantwoordelijkheid vindt.) Een Amsterdamse wethouder volkshuisvesting heeft het nooit gemakkelijk, maar de socialist Laurens Ivens staat wel voor héél grote uitdagingen. Nog nooit was het zó druk in Amsterdam. Nog nooit was het landelijk beleid uit Den Haag zó nadelig voor Amsterdamse huurders en bewoners met een klein tot modaal inkomen. In het nieuwe college na de gemeenteraadsverkiezingen wil de SP verder gaan. Zodat wonen in Mokum bereikbaar en prettig blijft voor elke Amsterdammer: alleenstaanden, gezinnen, jongeren en ouderen, binnen én buiten de A10. Klik HIER voor meer successen van de SP.

Huur te hoog?
Als huurder kun je zelf controleren of je te veel huur betaalt. Vul daarvoor het formulier ‘maximale huur woning’ in op de website van Stichting !WOON. Blijkt daaruit dat je waarschijnlijk te veel huur betaalt? Stichting !WOON kan je helpen de huurprijs naar beneden te krijgen, met terugwerkende kracht.

Slapende VVE?
Ben jij eigenaar van een koopwoning in één pand of appartementencomplex, dan ben je verplicht lid van een VVE (Vereniging van Eigenaren) met je directe buren. In Amsterdam zijn veel ‘slapende’ VVE’s waarbij de eigenaren niet vergaderen en geen geld opzijzetten voor bijvoorbeeld groot onderhoud, schade aan het pand en het beheer van gemeenschappelijke ruimtes. Vastgoedbeleggers en illegale hotels kunnen hier misbruik van maken, waardoor bewoners mogelijk voor hoge kosten opdraaien. Het verkopen van de eigen woning kan door de slapende VVE ook lastiger worden en zelfs de waarde van de woning beïnvloeden. Bovendien kan een VVE bepalen dat woningen niet mogen worden verhuurd via vakantieplatforms als Airbnb. Tips om de VVE te activeren vind je op wooninfo.nl.

Kopers: opgelet
SP-wethouder Laurens Ivens maakt zich zorgen over de koopwoningen in Amsterdam. Ivens: ‘De “platformeconomie” van Airbnb is geen “deeleconomie” maar “tweedeeleconomie” die de kloof tussen huurders en kopers vergroot. Als socialist zeg ik dat huurders recht hebben op betaalbaar wonen, maar ook dat een eigen woning geen verdienmodel of speculatiebelegging mag zijn. Ik maak me grote zorgen over Amsterdamse kopers die zich momenteel diep in de schulden steken. De lage rente gaat eens weer omhoog. En dan? Een woning is van een mens, niet van een zakenbankier.

SP Schimmelbrigade tegen achterstallig onderhoud
De SP strijdt niet alleen voor betaalbare huurhuizen maar ook voor bewoonbare. Er zijn in Amsterdam veel huurders die last hebben van vocht, schimmel en achterstallig onderhoud zonder dat de verhuurder er iets aan doet. Wil jij weten hoe je daartegen in actie komt? Kijk voor meer informatie HIER.

De SP Schimmelbrigade.